top of page
Foto van schrijvergert-jan0

Een stoot incasseren . . .

Een stoot op je hoofd in een werkelijk gevecht incasseren, zonder de bescherming van handschoenen en een bitje, is waarschijnlijk niet waar je je op verheugt. Het is nooit plezierig om klappen te krijgen, ook niet als je een gevorderde beoefenaar bent, al ben je er dan wel meer aan gewend. Sparring zonder elkaar te raken is het andere uiterste en daarmee bereid je je niet voor op een echte confrontatie met een tegenstander. Stoten worden meestal naar het hoofd gemaakt omdat je daar het kwetsbaarst bent.


Door te sparren leer je omgaan met geraakt worden. In de training worden stoten wel gecontroleerd en gedoseerd gemaakt. Het gaat niet om een wedstrijd, al is het competitie-element tussen beoefenaren nooit helemaal uit te sluiten. Daardoor is er geen sprake van winnen of verliezen. Natuurlijk wil je graag dat jij alleen ‘raakt’ en je trainingspartner degene is die ‘geraakt wordt’. Helaas is dat niet de praktijk. Helemaal zonder kleerscheuren uit een gevecht op straat komen is een utopie. Daarom is het belangrijk om tijdens training snel te leren schakelen en er al vooraf vanuit te gaan dat je ook zelf geraakt zal worden. Dan sta je al voor op een tegenstander die dit niet doet.


Een stoot incasseer je niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal. Kun je eroverheen stappen en doorgaan? Of blokkeer je en krijgt je tegenstander daardoor nog meer voordeel? In de school wordt sparring altijd begeleid onder nauwlettend toezien van een trainer. Daarmee is er een veilige manier van trainen. Er kunnen zeker wel emoties ontstaan bij het sparren, zeker als je nog onervaren bent. Ook dat leren te beheersen is een belangrijk leerproces van je totale ontwikkeling.


Het kan frustrerend zijn om dit te accepteren, maar het is wel een eerlijke manier van trainen. Wanneer je nooit aan sparring doet en alleen oefeningen waarbij alles volgens plan gaat, dat kun je dat vergelijken met het maken van zwembewegingen in het zand terwijl de oceaan ernaast ligt. Om een zo’n sterk mogelijke ontwikkeling te maken heb je in Ving Tsun een groot palet van oefeningen dat varieert van individuele training zoals vormen en equipment training, maar tevens veel partner oefeningen en uiteindelijk ook sparring met contact.


De link naar het incasseren van tegenslagen die in het dagelijks leven op je pad komen is snel gemaakt. Het fysiek leren incasseren, maakt je ook mentaal sterker. Het eerste doel tijdens sparring is om zelf rustig te blijven en niet kwaad te worden. Daarna is het doel om in sparring de concepten die je leert in Ving Tsun toe te passen. Dit is niet zo makkelijk, ook omdat je trainingspartners er beter in worden. Daardoor zal de training je blijven uitdagen.




229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page