top of page

Niet zomaar een sport!

Bijgewerkt op: 2 nov. 2020

Wie besluit om Ving Tsun te gaan doen moet er klaar voor zijn om een echte confrontatie met zichzelf aan te gaan. Het is meer dan zweten, fit worden, buikspieren trainen en techniek leren. Je leert anders na te denken over wat een gevecht inhoudt, hoe je je daarin staande kunt houden en naast hele doeltreffende vaardigheden, leer ook hoe je effectiever kunt trainen en denken.

In Ving Tsun ga je er niet vanuit dat je met alleen kracht en conditie een tegenstander kunt verslaan. En ook niet dat je door wat slimmigheden een groot voordeel hebt op slechteriken. Ving Tsun is naar mijn mening een van de meest doordachte methodes, maar zonder het werkelijk eigen maken van de juiste gewoontes die de basishouding vormen van dat systeem, heeft de training geen waarde.

Het gaat erom die eigenschappen en concepten aan te leren, waarmee je zo optimaal mogelijk kunt aanvallen en verdedigen. Ving Tsun gebruikt daarvoor logische en praktische ideeën, waarbij concepten als ‘centerlijn principe’ en ‘gelijktijdige aanval en verdediging’, belangrijker zijn dan specifieke bewegingen.

Doordat het niet om het leren van een paar trucjes gaat, maar je handelingen en gedachten leren te sturen, wordt de werkelijke kracht pas na langere tijd zichtbaar. Ook na enkele maanden zal je vechtwaarde al zichtbaar zijn toegenomen, maar is slechts een fractie van wat het kan worden in jaren. De groei in Ving Tsun is oneindig, maar vergt zeker doorzettingsvermogen. Iets dat het waard is om te leren, komt je niet aanwaaien.

Het mooie is ook dat de eigenschappen die je leert je ook helpen bij vele dagelijkse situaties in het leven. Denk aan effectief handelen en denken, fysieke controle, zelfvertrouwen, concentratie en doorzettingsvermogen. Regelmatig trainen is een ‘must’ om vooruit te gaan. Dus ook gaan trainen als je wat minder zin hebt. Wanneer je je draai hebt gevonden, zou Ving Tsun training zomaar verslavend kunnen worden.


420 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page