Yip Man's beginjaren in Ving Tsun

Yip Man was twee jaar bij Chan Wah Shan in de leer toen Chan overleed. Daarna ging hij door met leren van Ng Chun So, een van Chans gevorderde leerlingen, totdat er een ongeval plaatsvond waarbij Yip, slechts 16 jaar oud, iemand in een gevecht doodde. Daar zijn ouders erg rijk waren, konden zij Yip bijna direct naar Japan overbrengen om verdere moeilijkheden met de autoriteiten te vermijden. Hij reisde later terug naar Hongkong en begon te studeren aan de jongensschool St. Stephan.

Yip was een echte onruststoker. Hij vocht bijna constant en sloeg zelfs de schoolportier bij gelegenheid in elkaar. Op een dag vroeg een van zijn klasgenoten of Yip misschien zou willen vechten tegen een Ving Tsun-leraar. Yip ging akkoord en zo stond hij op een gegeven moment tegenover een oudere man. Tot zijn grote verrassing werd hij relatief gemakkelijk verslagen door de oude kerel. Yip vroeg of hij zich bij de lessen van de man mocht aansluiten en ontdekte dat zijn nieuwe leraar niemand minder was dan Leung Bik.

Leung was erg intelligent en analyserend als leraar, en dat maakte grote indruk op Yip. Uiteindelijk werd Yip het product van twee leraren: één de betere vechter en één de betere leraar. Wong vond dat het er niet toe deed van wie Yip het meeste leerde, maar dat Yips eigen bewonderenswaardige kwaliteiten, zowel zijn bekwaamheid in de gevechtskunst als zijn intelligentie, meer dan genoeg zeiden over de man.

Wong Shun Leung