Wong Shun Leung

"Zelfverdediging is slechts een illusie, een donkere mantel waaronder een vlijmscherp mes schuilgaat dat wacht om in het eerste het beste slachtoffer gestoken te worden." 

"Wie beweert dat enig wapen dat vandaag de dag gefabriceerd wordt, of het nu een kernraket is of een .38-pistool, bedoeld is voor zelfverdediging, zou iets beter naar zichzelf in de spiegel moeten kijken. Hij of zij is een leugenaar of houdt zichzelf voor de gek." 

"Ving Tsun Kung Fu is een geperfectioneerd wapen, niets anders. Het is een wetenschappelijke benadering van het gevecht, met als doel het totaal buiten gevecht stellen van de tegenstander. Het is doelgericht, efficiënt en dodelijk. Als zelfverdediging is wat je zoekt, leer dan geen Ving Tsun. Het zou dan beter voor je zijn om de kunst van de onzichtbaarheid te leren."
 

- Wong Shun Leung -

Op het eerste gezicht eigenaardige woorden van iemand die ruim 40 jaar van zijn leven kungfu trainde en onderwees. Er school echter een diepzinnige filosoof in de man die
Bruce Lee heeft lesgegeven en William Cheung heeft geïnspireerd om op 13 jarige leeftijd naar Yip Mans school te gaan. Wong Shun Leung, een groot fenomeen in het Ving Tsun, verdiende zijn sporen en zijn naam daar waar het er echt toe deed: in de praktijk op straat. 

Wong was bepaald geen pacifist. Een serie littekens op zijn knokkels en de doordringende gloed in zijn ogen waren het bewijs dat hij getuige moest zijn geweest van een behoorlijke portie menselijke domheid en de gevolgen ervan. 


Lees meer over Wong Shun Leung :

Wong Shun Leung Wong Shun Leung in Hilversum
Wong Shun Leung, Yip Man Wong Shun Leung, Mook Yan Chong Wong Shun Leung