Wong's Jeugd

Wong Shun Leung werd geboren in Hongkong op 8 mei 1935 als de oudste zoon van een traditionele Kantonese dokter. Hij groeide op in de harde wereld van gebroken botten, bloeduitstortingen en wonden, te midden van planken vol kruidenmedicijnen waarmee de Chinezen al duizenden jaren iedere soort inwendige kwalen genezen. Als kind hoorde hij de fantastische legendes van bijna-supermensen die een ongelofelijke controle hadden over hun lichaam en het gebruikten als een sterk wapen tegen de altijd ontelbare tegenstanders. Wongs vader was bekend met de plaatselijke Kung Fu-gemeenschap en Wong wilde weleens weten hoe sterk en vaardig al die zogenaamde topvechters in Hongkong eigenlijk waren.

Zijn nieuwsgierigheid en interesse in de gevechtskunst namen met de dag toe. Toen hij acht was, kon je hem vaak vinden in een donkere hoek van de plaatselijke bioscoop, kijkend naar de laatste overgebleven ‘stomme’ Kung Fu-films.

Wongs grootvader was ook toevallig een zeer goede vriend van Chan Wah Shan, de eerste Ving Tsun-leraar van Yip Man. Zowel Wongs grootvader als zijn vader beschreef uitvoerig hoe gevechtsbekwaam deze Chan was, en noemden één geval in het bijzonder, toen Chan al een oude man was en hij in het openbaar een felle jonge vechter in Fat Shan versloeg.

Wong Shun Leung ontdekte al snel wat zijn eerste en meest favoriete hobby zou worden: vechten. School vond de jonge Wong maar saai, dus was hij regelmatig te vinden op de daken van hoge flatgebouwen en op afgelegen parkeerplaatsen waar bepaalde ‘buitenschoolse activiteiten’ konden plaatsvinden zonder tussenkomst van de politie. Hier werden in alle privacy plaatselijke vetes, bendeoorlogen en persoonlijke geschillen uitgevochten. De duels waren niet helemaal eerloos, maar Wong leerde al snel dat je eerst stootte en dan pas vragen stelde.

Wongs vaardigheden namen toe en hij leerde een aantal gevechtskunst-leerlingen kennen, die hem probeerden te overtuigen om officieel les te gaan nemen. Tussen zijn 15de en 16de probeerde Wong een aantal Kung Fu-stijlen uit. Hij besloot eerst Tai Chi Chuan te trainen, daarna uiteindelijk westers boksen. Hij hield het meeste van het boksen omdat hij het beschouwde als het meest praktische voor gevechtssituaties op straat. Hij vond een trainer en begon regelmatig te trainen in de sportschool. Toen Wong bij vergissing zijn toenmalige bokstrainer te hard op het gezicht trof, werd deze razend en probeerde Wong tot moes te slaan. Bloedend uit zowel neus als mond dreef hij zijn trainer in een hoek en sloeg hem compleet knock-out. Vanaf die dag hielden de bokslessen op; Wong had het respect voor zijn leraar verloren.

Wong Shun Leung Wong Shun Leung in Holland Wong Shun Leung
Wong Shun Leung, Yip Man Wong Shun Leung in Holland Wong Shun Leung Wong Shun Leung and Bruce Lee on the set of 'Enter the Dragon'