Wong en William Cheung

Cheung, een hoofdinspecteur van de Koninklijke Hongkong-politie, had een aantal zoons die werden opgeleid door een gevarieerde groep leraren. De oudste, Kong, was een zwempartner van de jongere broer van Wong Shun Leung. Dus toen de Kung Fu-leraar van Kong besloot dat hij het beste kon stoppen met het Zuidelijk-Chinese "Vier stijlen"-systeem en met Ving Tsun moest beginnen, was het vanzelfsprekend dat hij naar Wong Shun Leung zou gaan. Kong was sceptisch, dus besloten ze een wedstrijd te houden. Wong had erg weinig problemen in het gevecht en Kong was ervan overtuigd dat Ving Tsun zijn volgende stap werd.

Op een dag waren ze beide de Siu Lim Tau (de eerste vorm van het Ving Tsun-systeem) aan het trainen. Wong begon net de correcte positie en het gebruik te demonstreren van een blokkering die Tan Sau heet, waarbij de arm vooruit naar de tegenstander wordt gestoken, met de palm omhoog. Plotseling riep een stem van boven hen "O, wil je een aalmoes? Ik geef je daar 20 cent voor!" Beide mannen keken op en zagen een lange, jonge jongen op het balkon staan die hen bekeek. Wong vroeg naar de naam van de toeschouwer en werd voorgesteld aan William Cheung, Kongs jongere broer. "Traint hij ook een Kung Fu-stijl?" vroeg Wong. "Ja, en hij houdt nogal van vechten", zei Kong.

Wong vroeg William of hij een wedstrijd wilde, waarop William, lachend, de mouwen van zijn jack oprolde en direct naar beneden kwam. Hij was geen partij voor Wong, die hoorde dat de jongen pas 13 was (zeven jaar jonger dan hijzelf), maar had wel bijzondere kwaliteiten. Hij was ten eerste erg fel voor een jongen van zijn leeftijd. William wilde meteen beginnen met het leren van Ving Tsun, maar zijn broer was erop tegen en dus moest hij wachten.

Kong was bang dat als zijn jongere broer Ving Tsun zou leren, hij zeer moeilijk in bedwang te houden zou zijn. William stond al bekend als vechtjas en er werd gezegd dat hij als het moest zelfs wapens gebruikte. Zijn vader had al te vaak hoofdpijn gehad als gevolg van de ontstane moeilijkheden. De dag kwam dat Kong naar Australië vertrok. William liet er geen gras over groeien en ging meteen Yip Mans lessen bijwonen. Hij leerde erg snel en lange tijd werd hij gezien als iemand die in Wongs voetsporen zou treden als een plaatselijke Ving Tsun-terrorist.