Wat is Ving Tsun?

Wong Shun Leung Ving Tsun Kung Fu, een van de beste gevechtssystemen. Volgens de legende is de Chinese vechtkunst Ving Tsun Kung Fu in de 17e eeuw door een vrouw ontwikkeld en met groot succes uitgeoefend. Vier generaties later was het Yip Man die het systeem in Hongkong grote bekendheid gaf en onderwees tot hij stierf in 1972. De vermoedelijk meest succesvolle vechter onder Yip Mans leerlingen was Wong Shun Leung, die een grote bijdrage heeft geleverd aan de groei van Ving Tsun. 

Ving Tsun is ontwikkeld met maar één gedachte, namelijk het in gevecht overleven. De filosofie legt nadruk op samenhang, evenwicht en gelijktijdigheid om economisch, effectief en dynamisch een gevecht zo snel mogelijk te beëindigen. Ving Tsun vormt daarnaast ook een groter fysiek en mentaal vermogen bij de beoefenaren. 

Ving Tsun bevat geen showachtige of acrobatische bestanddelen, zoals we die uit bekende films kennen, die spectaculair zijn maar erg onrealistisch. Ving Tsun is wetenschappelijk in elk opzicht door de zeer logische theorie die alle mogelijke facetten behandelt waaruit een gevecht kan bestaan. De eeuwenoude principes en ideeën zijn tijdloos, door de generaties heen getest en geëvalueerd, en kunnen onder alle omstandigheden worden toegepast. Kenmerkend zijn de directheid en eenvoud in het benaderen van een tegenstander. De natuurlijke, solide bewegingen zijn ontwikkeld met grote kennis van de anatomie van het menselijk lichaam en gaan uit van wiskundige en natuurkundige principes. 

Omdat altijd rekening wordt gehouden met tegenstanders die grotere spierkracht hebben, ligt de prioriteit in Ving Tsun niet op kracht maar op het perfectioneren van de techniek. Dit betekent niet dat Ving Tsun met zijn plotselinge schokachtige technieken niet keihard toeslaat. Ving Tsun is een van de meest uitgekiende vechtkunsten die er bestaan door het feit dat het 'economie van beweging' als basis gebruikt. 

Door het aanwenden van het gehele lichaam als wapen, de handen, ellebogen en schouders voor stoten, blokkeren en vastpakken, de benen voor trappen en balansverstoringen, is Ving Tsun zeer compleet. De speciaal gecombineerde principes, het 'centerlijnprincipe' en 'gelijktijdige aanval en verdediging', vormen een waterdichte theorie.

De basisoefeningen zijn eenvoudig te leren voor een beginner. Er zijn geen speciale beginnertechnieken; alle bewegingen en oefeningen die worden geleerd blijven een onderdeel van de training. De oefeningen hebben zo'n grote waarde op het gebied van controle, motoriek, lichaamshouding, spiergebruik en snelheid, dat de ontwikkeling oneindig door kan gaan. De onderliggende concepten reiken ver genoeg om zelfs de meest bedreven beoefenaren doelen te stellen en te stimuleren. Ving Tsun Kung Fu is een fascinerend vechtsysteem, maar bovenal duidelijk, direct en effectief. 
 

Relevante links

Wong Shun Leung

De schrijfwijze

Eigenlijk zijn alle westerse vertalingen even goed of fout. Zoals bekend wordt in China waar ons systeem vandaan komt het alfabet niet gebruikt. Het Chinese schrift bestaat alleen uit karakters. De verschillende schrijfwijzen zijn ontstaan door het vertalen van de klank van het Chinese karakter naar een westers fonetisch schrift. 

Een aantal van die schrijfwijzen zijn: Ving Tsun, Wing Chun, Wing Tsun, Ving Chun. Met de verschillende schrijfwijzen willen de organisaties en scholen meestal aangeven dat zij een andere interpretatie hebben van het systeem. Een bepaalde schrijfwijze geeft verder geen garantie dat je bij de juiste of verkeerde school zou zitten. Op welke wijze een organisatie of leraar het ook schrijft, zegt niets over het technische niveau en of de bewegingen en ideeën correct worden overgedragen. 

De schrijfwijze Ving Tsun werd bedacht door Yip Man, de leraar van Wong Shun Leung. De Ving Tsun Athletic Association in Hong Kong, die is opgericht in 1967, gebruikte deze schrijfwijze als eerste.