Ving Tsun-wapens

De meeste Ving Tsun-leraren hebben weinig kennis van beentechnieken. Even weinig bekend is de training van de Ving Tsun wapens (zoals de dubbele messen en de stok).
Er is op dit moment maar een zeer kleine groep bevoegde wapenleraren in de wereld, waarschijnlijk omdat wapens altijd weinig prioriteit hebben gehad.

Wong zei dat hij de wapenvormen uiteindelijk op een andere video zou demonstreren.
Hij was er echter op tegen om leerlingen met de wapens te leren omgaan voordat ze de hand- en beentechnieken meester waren. Zijn redenering was heel logisch: een wapen kan als een verlengstuk van de hand worden gezien, maar anders dan de hand, die door te trekken en duwen de afstand en kracht van de tegenstander kan controleren, is een wapen beperkt door gewicht en vorm.

Een leerling die te vroeg de wapens leert, zal zijn gevoel voor afstand, snelheid en controle kwijtraken of veranderen. Zijn totale stabiliteit, stand en voetenwerk zullen er uiteindelijk onder lijden. Als hij zijn eigen bewegingen al niet onder controle kan houden zonder dat hij iets in zijn handen heeft, hoe kan hij dan verwachten dat dat voorwerp hem op wat voor manier dan ook zal helpen? Wong vond dat iedere leraar die voorstelt om de wapens te leren gebruiken voordat een leerling de rest van het Ving Tsun beheerst, eens goed zou moeten nadenken over het waarom.

Wong Shun Leung