Trainingsadviezen

Basistraining is belangrijk
In Ving Tsun zijn er geen beginnertechnieken; alle bewegingen en oefeningen die je leert, blijven een onderdeel van de training. De oefeningen hebben een zodanig grote waarde op het gebied van controle, motoriek, lichaamshouding, spiergebruik en snelheid, dat de ontwikkeling oneindig door kan gaan. Zelfs gevorderden trainen en perfectioneren nog dagelijks de basisoefeningen. Daarom is het belangrijk de basistechnieken rustig en solide op te bouwen. 

Train regelmatig
Hoe vaak je gaat trainingen is iets dat je helemaal zelf moet bepalen. Belangrijk is hierbij te bedenken dat de echte ontwikkeling eerder jaren duurt dan weken en dat je dus moet kijken naar een langer termijn. In korte periode heel veel trainen heeft veel minder effect dan over een langere periode iets minder vaak maar regelmatig trainen. Een indicatie voor het minimum is één keer per week. Trainingstijd is een factor, maar zegt ook niet alles, kwaliteit wordt op de eerste plaats bepaald door inzet, intelligentie en mentaliteit. 

Inzet is resultaat
Goede training wordt vooral bepaald door goede inzet en de manier waarop je traint. Jijzelf bepaald hoeveel je vooruit gaat in Ving Tsun Kung Fu. De hoeveelheid technieken die je kent, zegt nog niet dat je ze kunt toepassen in gevecht. Je ontvangt wat je erin stopt: mensen die meer inzet en energie geven in de training, krijgen ook meer resultaat hiervoor terug. 

Denk realistisch
De unieke trainingsmethoden van het Ving Tsun, maken het mogelijk de reflexen en gevechtskracht een veelvoud te verbeteren. De eeuwenoude principes van het Chinese gevechtsysteem die daarbij gebruikt worden lijken niet veel op de manier waarop we Kung Fu gewoonlijk in films en demonstraties zien. Daar gaat het grotendeels om vermaak en show en niet om het verslaan van een tegenstander. In de films verliezen tegenstanders in ieder geval, omdat het in het script staat! Voordeel van onze methode is het aanleren van effectieve eigenschappen en realistisch inzichten. 

Doorzettingsvermogen
Trainen is ontwikkelingen en gaat met ups and downs. Bij de downs komt doorzettingsvermogen kijken en heb je de kans om karakter te tonen. Minder trainen helpt meestal niet, dan nemen je vaardigheden af en dat zal nog eerder demotiverend werken. Ook is het geen slecht idee er met je trainer over te praten. De positieve kant van een mindere periode is dat het je uiteindelijk sterker maakt en meer doorzettingsvermogen kan geven op allerlei terreinen.

Darryl training Mook Yan Chong

Trainen levert energie op
Wanneer je soms wel eens te moe bent om te trainen en je besluit een keertje niet te gaan, zal het overslaan van lessen wel eens gemakkelijker kunnen worden. Maar wanneer je toch gaat trainen zul je versteld staan van de energie je krijgt door het trainen. Beweging levert uiteindelijk energie op, wanneer je in conditie bent en blijft gaat alles ook lichter. 

Stel vragen
Wanneer je vragen hebt stel deze! Iemand die vragen stelt denkt na over wat hij/zij leert. Trainen gaat het beste wanneer je niet met allerlei vragen blijft rondlopen. Vragen kunnen over specifieke bewegingen gaan, maar ook over het hele systeem, motivatie, individuele zaken. Ook bijvoorbeeld wanneer er iets speelt stap direct op je trainer af en ga een gesprek aan. Wanneer dit niet kan, kun je misschien mailen of bellen. Communicatie en openheid wordt erg op prijs gesteld. 

Wanneer beginnen?
Wanneer je start met Ving Tsun maakt eigenlijk niets uit. Als beginner kun je op ieder moment in het jaar starten, de trainingen zijn tenslotte individueel gericht. Ook is het mogelijk om op diverse leeftijden te starten. Ving Tsun is op de eerste plaats een technisch systeem, je kunt dus ook nog wel beginnen wanneer je wat ouder bent. Mentale kracht is belangrijker dan je leeftijd.