Hoofdbestanddelen

1. De basisvormen

SIU NIM TAU, de eerste vorm is een verzameling van alle armbewegingen en vormt de basis voor het gehele systeem. Deze vorm kan gezien worden als het 'ABC' van het Ving Tsun waarbij een belangrijke nadruk wordt gelegd op de stand, de basis van alle bewegingen.

CHUM KIU, de tweede vorm, behandelt de bewegingscombinaties, draaien van de stand, trappen, lopen en heeft als hoofdthema het trainen van de lichaamsbalans.

BIU GEE, de derde vorm, heeft als grondgedachte het komen uit volstrekt uitzichtloze situaties. Dit kan door een overmacht aan tegenstanders zijn, maar ook één zeer sterke tegenstander of wanneer de Ving Tsun-beoefenaar zelf geblesseerd is geraakt.
 

2. Stootzaktraining

Het doel van Ving Tsun is een tegenstander met de eenvoudigste middelen te kunnen verslaan. Zodoende is het trainen van stoten en trappen op de stootzak voor het ontwikkelen van een goede stoot van essentieel belang. Zelfs de beste techniek zal weinig effect hebben als men niet beschikt over een snelle, krachtige stoot.
 

3. Chi Sau-training

Al in een vroeg stadium wordt begonnen met de partnertraining in Chi Sau, ook wel de 'Ziel' van het Ving Tsun genoemd. Correcte Chi Sau-training ontwikkelt de reflexen, snelheid en doelbewustheid die voor een gevecht nodig zijn en het traint de aanval en verdediging, die de subtiele stroom volgen van de kinetische kracht van de tegenstander. Belangrijk bij het uitvoeren van alle technieken is een correcte afstand.
 

4. Houtenman-training

MOK YAN CHONG, oftewel houtenman-training, gaat om het perfectioneren van de technieken door training op een speciaal voor Ving Tsun ontworpen houten trainingsapparaat dat als een constante factor fungeert. Verder wordt hier getraind in het snel en efficiënt corrigeren van nadelige gevechtsituaties en het uitvoeren van aanvallen tegen een object dat veel weerstand geeft.
 

Gert-Jan Ketelaar training Baat Jam Dao

5. Wapentraining

LOK DIM BOON KWAN, de lange stok die in de stokvorm gebruikt wordt, geldt als metafoor voor alle grote objecten die als wapen kunnen dienen en ontwikkelt door de training grotere stootkracht en stabiliteit.

BAAT JAM DAO, de Ving Tsun-messen worden getraind in een structuur die sterk afwijkt van de basis van Ving Tsun en dit wordt een beoefenaar daarom pas onderwezen als deze zover is dat hij zijn armtechnieken effectief kan inzetten en de basis voldoende onder controle heeft.