Graduaties

Binnen onze society zijn vier verschillende niveau's te behalen in de training van Ving Tsun, namelijk: Student, Senior student, Assistent en Trainer.

Hierin wordt de trainingsperiode van jou als beoefenaar zelf als richtlijn gebruikt, waarbij wordt gekeken naar je ontwikkeling, inzet, motivatie en vaardigheden. Natuurlijk kan je het curriculum sneller doorlopen wanneer je door veel training en inzet jezelf sneller ontwikkelt, of wanneer je laat zien zelfstandig te kunnen lesgeven aan medestudenten. Deze ontwikkeling is voor iedereen persoonlijk. Voor het verlenen van een certificaat wordt geen examen afgelegd, er wordt gekeken naar de prestaties en inzet tijdens de training. De certificaten worden doorgaans uitgereikt op het Ving Tsun Event, dat jaarlijks wordt georganiseerd voor alle leden van onze society.

Student (rode logo op het shirt)
Studenten zijn alle beoefenaren nadat ze zich hebben aangesloten bij een school van de UVTKFS. De studenten dragen het T-shirt met het rode logo. Wanneer je je als student hebt bekwaamd in de basis van Ving Tsun Kung Fu kan je het ‘Student Certificaat’ ontvangen van jouw trainer. De trainingsrichtlijn hiervoor is 2 jaar, waarin je als student voldoende aanwezig moet zijn geweest. Verder moet een gecertificeerde student de Siu Nim Tau correct kunnen uitvoeren, maar ook goede beheersing hebben van de partneroefeningen Chi Sau, Lap Sau, Poon Sau, Seung Ma en Tui Ma.

Senior Student (rode logo op het shirt)
Na meerdere jaren training, waarvoor de trainingsrichtlijn vijf jaar is, kan een beoefenaar worden bevorderd tot ‘Senior Student’ met een tweede certificaat. Van een senior student wordt verwacht wordt dat die een goede beheersing hebt van Siu Nim Tau, Chum Kiu, Mok Yan Chong (eerste helft), Chi Sau drills, Lap Sau, Go Sau, Sparring, maar ook theoretisch inzicht en zelfvertrouwen hebt opgebouwd in het Ving Tsun systeem.

Assistent (witte logo op het shirt)
Wanneer je een langere periode als Senior Student hebt getraind in alle facetten van Ving Tsun Kung Fu, kan je in aanmerking komen voor het behalen van dit niveau. De trainingsrichtlijn hiervoor is gemiddeld tien jaar. Als Assistent dien je vaardigheden te hebben ontwikkeld in het coachen en trainen van je medestudenten en het ondersteunen van de trainer hij het lesgeven. Naast de basisvormen zal je ook Biu Gee, Mok Yan Chong, Lok Dim Boon Kwan goed moeten beheersen. Wanneer je wordt benoemd tot Assistent krijg je behalve een certificaat, ook een t-shirt met het witte logo erop.

T-Shirts of the Society

Trainer

We noemen iemand een trainer wanneer deze zelfstandig leiding geeft aan een groep studenten. Om een gecertificeerde trainer van de UVTKFS te worden, moet iemand minimaal één jaar als trainer aangesloten zijn. Daarnaast eigen studenten hebben opgeleid van enig niveau. De benoeming tot trainer wordt begeleid door het krijgen van een T-shirt waarop het logo in het geel is afgebeeld en het bijbehorende certificaat. De trainer dient alle vormen te beheersen (zowel praktisch als theoretisch) en ook de training met wapens tegen elkaar hebben getraind. Een trainer moet over ‘fighting spirit’ beschikken
en dat ook hebben bewezen in sparring. En tenslotte de trainer/coaching vaardigheden machtig zijn. 

► Geïnteresseerd in het trainerschap?