Fysiek en mentaal fit

Auteur Gert-Jan Ketelaar 

Ving Tsun Kung Fu is een Chinese vechtkunst en heeft maar één doel, namelijk een gevecht door eenvoud, snel en doeltreffend te beëindigen. Het maakt gebruik van economisch handelen en logica. Heel doeltreffend wanneer we ons in direct gevaar bevinden, zoals in iedere gevechtssituatie. Maar trainen we ons hele leven voor misschien een enkel moment, dat hopelijk nooit plaatsvindt, waarin we onszelf moeten verdedigen? Dezelfde realistische bestanddelen die je effectief voorbereiden op een gevecht, ontwikkelen tevens kwaliteiten die je voorbereiden op alle facetten van het leven. 

De training houdt je als het ware een spiegel voor en confronteert je met jezelf. De opgedane zelfkennis kan goed gebruikt worden om van daaruit te groeien naar het leren maken van effectieve keuzes. Door de open en eerlijke manier van trainen ontstaat er een constante reflectie van zichzelf. Het Ving Tsun is straightforward in ieder opzicht, zowel als vechtsysteem als in de mentale ontwikkeling. Naast het doel van het trainen en de interessante ontwikkelingen die we kunnen maken, moet een beoefenaar om succesvol te zijn het ook gewoon leuk vinden om te trainen. Van mijzelf uitgaande ervaar ik de omgang met leerlingen en medebeoefenaren altijd als een heel sociaal gebeuren. De partnertraining bestaat voor een groot deel uit "Chi Sau", waarbij je op zeer korte afstand met elkaar traint. Deze oefeningen dienen de ontwikkeling van balans, houding, reactievermogen en het leren omgaan met kracht of energie zowel van jezelf als van je trainingspartner. Het is ook een voortdurende uitwisseling van vaardigheden, die elke keer anders is, afhankelijk van met wie je traint en hoe deze reageert. Het is een gezonde meting met anderen en daagt je uit je te verbeteren. Deze training kan speels en effectief tegelijkertijd zijn. 

Ving Tsun Kung Fu is mijn basis en houdt mij zowel fysiek als mentaal fit. Door de oefeningen, die niet extreem zijn maar een uitgekiende training bieden. Door de intellectuele methode die door de generaties heen is ontwikkeld en heel puur is.

Gert Jan Ketelaar and James ter Beek Wong Shun Leung, Gert Jan Ketelaar Gert-Jan Ketelaar, long pole
Gert Jan Ketelaar Gert Jan Ketelaar, Mok Yan Chong Gert Jan Ketelaar & Philipp Bayer