Chi Sau

Bij sommige bewegingen, zoals een blokkering, zal de tegenstander met kracht jouw arm verplaatsen uit de richting van je doel. Het zal je op zijn minst een paar microseconden kosten om je arm terug te brengen in de juiste aanvalsrichting. Chi Sau leert je hoe deze vertraging kan worden voorkomen, zodat je aanval nooit een centimeter afwijkt van de vooraf ingeslagen richting. Het is een zeer moeilijke oefening om te beheersen, maar na jaren trainen wordt er zowel elasticiteit als zachtheid in de spieren ontwikkeld en krijg je een geweldige controle over je reflexen.

Constante Chi Sau-training leert je ook strategisch handelen. Je begint een patroon te "voelen" in de bewegingen van je tegenstanders, zodat je automatisch de juiste aanvalshoek kiest. Volgens Wong is het ultieme doel in het Ving Tsun om je tegenstander te laten aangeven welke aanvalsmethode je moet gebruiken om hem te verslaan.

Sommige westerse boksers beweren misschien, zo ongeveer als Wong deed toen hij voor het eerst in de school van Yip Man kwam, dat Chi Sau waardeloos is tegen een ervaren westerse bokser. Wong zelf vond dat de meeste boksers hun achterste arm in een nadelige positie hebben als de tegenstander de afstand verkleint. De jab (directe stoot) is snel en doeltreffend, maar hij moet nog altijd binnen bereik worden geplaatst om effectief te zijn. Op dat moment stapt de Ving Tsun-man in en stoot hij. Eenmaal binnen het bereik van de bokser verslaat hij dankzij Chi Sau-training met beide armen de voorste arm van de tegenstander. Als gevolg van deze kleine onevenredigheid hebben veel boksers hun stand aangepast om een tegenstander meer recht van voren te confronteren.