Afstand of dichterbij?

Er wordt soms beweerd dat Ving Tsun vechten van dichtbij is. Zo zou het idee kunnen ontstaan dat er ook vechten op afstand is. Er zijn wel een aantal vechtsporten die veel (schijn-) bewegingen maken wanneer een tegenstander nog (te) ver weg is. In Ving Tsun richten we ons er primair op om geen onnodige bewegingen te maken en energie te verspillen, met als gevolg dat een goede beoefenaar zich steeds economischer gaat bewegen. Wanneer de tegenstander nog te ver is, kun je het beste fysiek passief blijven, maar wel alert. 

Het streven is om alleen acties te maken die zinvol zijn, wat inhoudt dat deze acties pas dan moeten worden ingezet wanneer een tegenstander voldoende binnen bereik is om ze werkingsvol te kunnen inzetten. Met 'binnen bereik' bedoelen we dat een tegenstander zich op minder dan een arm- of beenlengte afstand bevindt. Wanneer een tegenstander slechts één kleine stap verwijderd is, kan een ervaren beoefenaar met een snelle stap naar voren gaan en tegelijkertijd met zijn handen aanvallen. In het Ving Tsun Kung Fu wordt niet geprobeerd de armen van de tegenstander te blesseren, vast te pakken of te zoeken.

Maar we richten ons er vooral op naar het midden van het lichaam te stoten, wat voor een tegenstander moeilijker te ontwijken valt. Een stoot heeft alleen voldoende kracht wanneer de stootarm gebogen is op het moment van contact met het lichaam van de tegenstander. Op het moment van contact begint de stoot pas. Het einde van de stootbeweging is niet op het moment van contact, maar een stukje achter de plaats waar je raakt. Wanneer je arm voor je uit gestrekt is zonder dat je hebt geraakt, heeft de tegenstander mogelijkheden om je aan te vallen of je arm te blesseren. 

Een compleet gestrekte arm kan weinig schade aanrichten; je kunt het met een leeggeschoten pistool vergelijken. Effectief raken is iets anders dan aanraken. Om zo dicht naar je tegenstander te gaan dat jouw stoten effect hebben, vereist lef en voldoende vertrouwen in je techniek, omdat op deze afstand ook de stoten van de tegenstander effect hebben. Wanneer je binnen bereik bent, kan zowel jij als je tegenstander raken. Het gaat er ook om de aanval zo te leren maken dat je zo min mogelijk risico loopt. Maar uitsluiten om geraakt te worden is onmogelijk. Belangrijk is ook om op het kritieke moment niet af te wachten of te aarzelen. Een zeer natuurlijke reactie is om direct naar achteren te gaan bij

een confrontatie met een tegenstander. Direct afstand te nemen. Iedereen zonder ervaring blijft liever op een afstand. Maar achteruit lopen gaat zoals iedereen weet een stuk langzamer dan vooruit lopen. Plus dat je bij het achteruitlopen rekening moet houden met het feit dat er zich achter je stoelen, tafels, auto's, stoepranden, fietsen kunnen bevinden waarover je kan vallen. Ook kan de ruimte ineens weg zijn achter je doordat je een muur hebt bereikt. Een aantal vechtkunsten trachten door middel van trappen de tegenstander op een afstand te houden. De meeste van deze trappen zijn zeer makkelijk te vermijden door een stap naar voren of naar achteren. Een kleine stap naar achteren zorgt ervoor dat je buiten zijn bereik bent; hij kan immers de afstand niet corrigeren door op één been naar voren te hinkelen. Bij een stap naar voren ontbreekt het de 'trapper' aan voldoende ruimte om zijn aanval te maken. 

Belangrijk is altijd om niet passief te blijven. Een tegenstander die veel trappen maakt, is minder mobiel, omdat hij niet kan lopen en trappen tegelijk. Dit is tevens een van de belangrijkste redenen waarom het Ving Tsun de nadruk sterk op de handen legt. De mobiliteit, lichaamsbalans en het snel kunnen continueren van de aanvallen met de handen geven een grote voorsprong. Een ervaren beoefenaar kan soms, wanneer een tegenstander wil trappen, naar hem toestappen en een effectieve stoot plaatsen. 

Kies voor aanvallen 'het beste moment' en doe het niet iedere keer als je tegenstander wil aanvallen. Het is geen slecht idee om een of meerdere malen naar achteren te stappen en het gunstigste moment te kiezen om aan te vallen. Wanneer je dicht bij een tegenstander wil komen, is een veel voorkomende reactie dat deze wil weglopen of ruimte wil hebben en naar achteren gaat. Vooral andere vechtkunsten hebben graag afstand. Speciaal wanneer de tegenstander een goede trapper is, is gevoel voor afstand en timing uiterst belangrijk. Wanneer iemand achteruit gaat, kun je snel voorwaarts gaan en je 'move' maken.Ving Tsun staat ook bekend om het uitvoeren van druk, het opjagen van een tegenstander zodat deze geen gelegenheid heeft om terug aan te vallen of tijd heeft om zich te herstellen. 

Een Ving Tsun-beoefenaar probeert uiteindelijk naar voren te gaan om zodoende dicht bij zijn tegenstander te komen. Dicht bij de tegenstander, binnen bereik, komen de Ving Tsun-acties tot hun recht en wordt de tegenstander gedwongen tot reacties c.q. het weren van de aanval. Daardoor kan er controle over de tegenstander worden verkregen doordat hij zich aan jou moet aanpassen. Door de druk van de continue aanvallen neemt per 10e seconde de kans toe dat hij geraakt en uitgeschakeld wordt. Deze macht die een beoefenaar over zijn tegenstander heeft, wordt sterker naarmate hij meer gevorderd is in 'Chi Sau'. Chi Sau is een zeer specifieke training in het Ving Tsun Kung Fu waarbij het contact van de armen gebruikt wordt om te leren en zich te ontwikkelen in de situatie van dichtbij